Маєш проблеми? Їж кабачки!
При гастритах, закрепах, ниркових та серцевих розладах, інтоксикації слiд готувати страви з кабачкiв
Чимало господинь радiє з появи свiжих кабачкiв, адже цей овоч -- дуже корисний для здоров'я. Його навiть радять споживати у великiй кiлькостi тим, у кого зайва вага. Вiд кабачкiв аж нiяк не погладшаєш.
-- Цей овоч на 90% складається з води, але мiстить i багато вiтамiнiв, зокрема А, В та С, -- коментує "Експресу" Свiтлана Фус, лiкар-дiєтолог медичного центру "Вiрiа". -- Крiм того, кабачки є джерелом каротину, органiчних кислот, мiнеральних речовин, мiкроелементiв. Особливо багатi вони на магнiй та калiй.
-- У якiй формi найкраще вживати цi овочi? Сирими, смаженими?
-- Кабачки можна тушкувати, варити, готувати на парi, смажити, додавати до них часник для смаку (якщо шлунок здоровий). Можна їсти сирими, але я все-таки раджу пiддавати їх тепловiй обробцi -- так вони краще засвоюватимуться. Можна навiть пити кабачковий сiк.
-- Кому варто обмежувати споживання кабачкiв?
-- Цей продукт не провокує алергiї, тож смакувати страви з кабачкiв можна всiм. Навiть малюкам, якi вже переходять на "дорослу їжу", варто готувати такi страви. Це допоможе нормалiзувати травлення. Адже кабачки мiстять багато клiтковини, а тому можу слугує профiлактикою вiд закрепiв.
Одна з найбiльших переваг кабачкiв у тому, що вони легко перетравлюються, тому вважаються дiєтичною їжею та входять до складу лiкувального харчування. Страви з них особливо кориснi людям iз недугами шлунково-кишкового тракту (зокрема, йдеться про гастрити, проблеми кишкiвника чи жовчевого мiхура).
Цi овочi мають сечогiнну та жовчогiнну дiю, виводять з органiзму солi важких металiв та зайву рiдину, що дуже корисно при захворюваннi нирок та серцево-судинної системи. Харчовi волокна кабачкiв добре вбирають токсичнi речовини, холестерин та очищають вiд них органiзм. Загалом цей овоч сприяє полiпшенню роботи багатьох органiв.
Лариса ПАВЛИК, Експрес